Tlačová správa vydaná pred zhromaždeniami Za slušné Slovensko (v Č.j.)

PRAHA – POSTAVME SE SPOLU ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO. NA PROTEST PŘED SLOVENSKOU AMBASÁDU SE CHYSTÁ PŘES 1000 LIDÍ

Praha 9.3. 2018. „Nepleťte si naši slušnost s nedostatkem odhodlání a vytrvalosti,“ zní heslo protestů, které jsou svou velikostí, dosahem a vážností nejdůležitějšími od konce mečiarizmu v r. 1998. Vražda mladého novináře a jeho snoubenky, lidí, kteří se neprovinili ničím jiným, než hledáním pravdy, nesmí zůstat nevyšetřena. Právě nezávislost vyšetřování je dnes ohrožena předními představiteli naší země.

I proto jsme se my, občané Slovenské republiky v Praze spolu s přáteli, kolegy a spolužáky, rozhodli zorganizovat apolitické protestní shromáždění

před Velvyslanectvím SR v Pelléově ulici 12 v pátek 9. 3. 2018 v 17:00 hodin

(https://www.facebook.com/events/344827749340519/),
které bude probíhat současně s paralelními protesty v desítkách měst na Slovensku i ve světě.

Účast na shromáždění potvrdili mezi jinými i aktivista a spisovatel Fedor Gál, investigativní novinář Jaroslav Kmenta a dokumentaristka Tereza Nvotová. Seznam hostů budeme průběžně aktualizovat.

Momentální situaci na Slovensku považujeme za mimořádně závažnou a navzdory vzdálenosti vůči ní nejsme lhostejní, protože dnes bojujeme za zachování charakteru naší země jakožto liberální demokracie.

Dnes je již zřejmé, že premiér Robert Fico a ministr vnitra Robert Kaliňák nejenže nereprezentují hodnoty, za které v pátek vyšly do mrazu slovenských i českých ulic desítky tisíc lidí, naopak, oni názorem těchto lidí pohrdají, a tím znevažují i vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Místo zabezpečení nezávislého vyšetření vraždy dvou lidí a rychlého vyvození politické odpovědnosti kvůli důvodnému podezření z propojení s italskou mafií se zbaběle uchylují ke zmínkám o převratu, tedy ke konspirační rétorice, kterou jsou již dnes bombardovány občané států ležících na východ od nás – nejblíže pak v Polsku a Maďarsku – a kterou chceme jasně odsoudit.

Jako zástupci slovenské veřejnosti požadujeme:
1) důkladné a nezávislé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové za spoluúčasti mezinárodních vyšetřovatelů a
2) vznik nové a důvěryhodné vlády, součástí které nebudou lidé podezřelí z korupce a propojení na organizovaný zločin.

K podpoře protestů se přidaly mnohé slovenské i české osobnosti veřejného života. Z posledních reakcí vybíráme vyjádření rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka: „Chtěl bych vyjádřit podporu a solidaritu vysokým školám na Slovensku, slovenským studentům a akademické obci v jejich postoji k otázce prošetření případu zavražděného novináře a zajištění svobody slova a bezpečnosti médií a novinářů jako jednoho ze základních pilířů demokracie.“

Bližší informace:

Samuel Zubo, předseda spolku Pražská kaviareň z.s. +420 724 578 078
prazska@kaviaren.org

Juraj Šeliga, hovorca za zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko

+421 902 182 103

Organizátoři pražského shromáždění jsou sdružení ve spolku Pražská kaviareň z.s., DiskusnýKlub.sk a neformálním sdružení bezKorupcie.sk.