Tlačová správa vydaná po uskutočnení zhromaždenia 9.3.2018

PRAHA – POSTAVME SA SPOLU ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO. PROTESTU PRED SLOVENSKOU AMBASÁDOU SA ZÚČASTNILO VIAC AKO 2000 ĽUDÍ

Praha 9.3. 2018. „Odstúpiť!“ – heslo ktoré účastníci protestu adresovali vláde SR a ktorým občania reagovali na vraždu mladého novinára a jeho snúbenice, ľudí, ktorí sa neprevinili ničím iným, než hľadaním pravdy, nesmie zostať nevyšetrená. Práve nezávislosť vyšetrovania je dnes ohrozená poprednými predstaviteľmi SR a rezortu vnútra, ktorí po predchádzajúcich medializovaných kauzách stratili dôveru spoločnosti.

Aj preto zorganizovali občania pred Veľvyslanectvom SR v Pelléovej ulici 12 v piatok 9. 3. 2018 o 17:00 hodin v Prahe dosiaľ nejväčšie protestné zhromaždeniie občanov Slovenskej republiky v ČR.

(https://www.facebook.com/events/344827749340519/),
ktoré prebiehalo súčasne s paralelnými protestmi v desiatkach miest na Slovensku aj vo svete od Sydney po Vencouver:

Mestá ktoré sa zapojili do protestov Som za slušné Slovensko

Organizátori už pred akciou avizovali, že pripravujú aj ďalšie aktivity, ktoré majú povzbudiť angažovanosť zahraničných Slovákov o dianie na Slovensku.

Súčasťou programu bola:
– tichá spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú a
– prečítanie listu od Jozefa Kuciaka, brata Jána Kuciaka
– prečítanie pozdravu od Prof. Tomáša Halíka
Akciu moderoval:
– Šimon Žďárský
Na zhromaždení vystúpili:
– Jaroslav Kmenta, investigatívny reportér
– Tereza Nvotová, filmárka
– prof. Mgr. Martin Putna, Dr., z Univerzity Karlovy Praha
– Michal Szatmáry, stand-up komik
– Fedor Gál, aktivista a zakladateľ VPN
– Miro Surmánek zo spolku DiskusnýKlub.sk
– Patrícia Holíková, zástupca slovenských študentov v zahraničí
– Samuel Zubo, predseda spolku Pražská kaviareň z.s. prečítal vyhlásenie organizátorov akcie:
My, občania Slovenskej republiky, verní všetkým ideálom nášho moderného demokratického štátu,
založeného na úcte k ľudskej dôstojnosti a právam jednotlivca požadujeme nasledujúce:
1. žiadame dôkladné vyšetrenie vrazdy Jana Kuciaka a Martiny Kusnirovej za účasti medzinárodných vyšetrovateľov,
2. žiadame vyvodenie politickej zodpovednosti za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a preto žiadame zostavenie novej dôveryhodnej vlády Slovenskej republiky,
3. vyzývame politických predstaviteľov, aby rešpektovali médiá ako základný pilier demokracie a preukazovali novinárom patričnú úctu.
4. vyzývame občanov SR doma i v zahraničí a najmä pracovníkov orgánov polície, prokuratúry a súdov aby našli odvahu postaviť sa zlu. Potrebujeme nových hrdinov!
Vytrvajme!

Akciu spestrili:
– speváčky z folklórneho súboru Limbora, ktoré na úvod zaspievali ľudové piesne a na záver slovenskú hymnu, ku ktorej sa pridali všetci účastníci.
Počas akcie sme:
– získali 625 pospisov pod protikorupčnú petíciu
– rozdávali pozvánky na ďalšie akcie spolku Pražská kaviareň z.s.
– informovali o online petícii SrdcomDoma.sk za zmenu volebného zákona, ktorá umožní občanom SR voliť zo zahraničia vo všetkých voľbách.

Pražskí organizátori:
Sme občania SR, študujúci, pracujúci v Prahe. Sú medzi nami organizátori veľkých protikorupčných protestov v Prahe z roku 2017, spomienkovej akcie na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú dňa 2.3.2018 pred Slovenskou ambasádou v Prahe a ďalší občania Slovenska, ktorí cítia, že je potrebné a nevyhnutné urobiť čo je v našich silách pre pozitívnu zmenu našej vlasti, Slovenskej republiky.

K podpoře protestů se přidaly mnohé slovenské i české osobnosti veřejného života. Z posledních reakcí vybíráme vyjádření rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka: „Chtěl bych vyjádřit podporu a solidaritu vysokým školám na Slovensku, slovenským studentům a akademické obci v jejich postoji k otázce prošetření případu zavražděného novináře a zajištění svobody slova a bezpečnosti médií a novinářů jako jednoho ze základních pilířů demokracie.“

Bližší informace:

Samuel Zubo, předseda spolku Pražská kaviareň z.s. +420 724 578 078
prazska@kaviaren.org

Organizátoři pražského shromáždění jsou sdružení ve spolku Pražská kaviareň z.s., spolku DiskusnýKlub.sk a neformálním sdružení bezKorupcie.sk.

Video reportáž Českej televízie – tu.

Samuel Zubo