Tlačová správa – PRAHA – 5.4. – Postavme sa za slušné Slovensko

David Koller

Tlačová správa – PRAHA – 5.4. – Postavme sa za slušné Slovensko

SHROMÁŽDĚNÍ „PRAHA – POSTAVME SE ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO“ NA VÁCLAVSKÉM NÁMĚSTÍ UŽ PO PÁTÉ LÁKÁ STOVKY SLOVÁKŮ, KTERÝM NENÍ SITUACE NA SLOVENSKU LHOSTEJNÁ

Praha 5.4.2018. Ani měsíc od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové veřejnost nezná vrahy a je přesvědčena, že Policie SR nikdy neobjasní vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, protože prezident policejního sboru SR je namočen v kauzách mafie a vládních špiček, o kterých Jan Kuciak psal.

„Nie je ťažké pripojiť sa heslu, akým je ‘Slušné Slovensko’. Verím, že veci, ktoré sme začali v roku 1989 aj spoločne dotiahneme,“ znělo před 2 týdny na shromáždění z úst zpěváka a skladatele Mira Žbirku.

Je také naší povinností bojovat za slušné Slovensko. I nadále stojíme při svých rodinách a přátelích na Slovensku a požadujeme slušnou vládu a nezávislou policii.

I proto jsme se my, občané Slovenské republiky v Praze, rozhodli znova organizovat apolitické protestní shromáždění

pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí ve čtvrtek 5. 4. 2018 v 17:00 hodin
(https://www.facebook.com/events/1904059569885610/),

které bude probíhat současně s protesty v desítkách měst na Slovensku i ve světě. Našim cílem je upozornit na fakt, že slovenská společnost, do které patříme i my, se dožaduje změn, kterým bylo dosud vyhověno jen částečně. Slovenští politici se totiž odmítají vzdát nepřímé kontroly orgány činnými v trestním řízení. Důsledkem jsou historicky největší protesty od roku 1989.

Účast na shromáždění potvrdili mezi jinými John Bok, Peter Klinec, organizátor prvních protestů za vyšetření kauz Gorila v roce 2012, Silvia Szollos, Jana Hlívková, Andrej Petrus, Ondrej Gutten, Laura Mangunda.
Akci podpoří svým vystoupením i muzikanti a umělci: David Koller, Nina Rosa, Silvia Szollos, folklorní soubor Limbora.
Seznam hostů průběžně aktualizujeme.

Ve čtvrtek uplyne 10 dnů od vyslovení důvěry vládě. Jak můžeme důvěřovat jakékoliv vládě, když jejich představitelé námi pohrdají a nereprezentují hodnoty, za které vyšly do ulic desítky tisíc lidí? Předseda strany SMER-SD se nám všem vysmívá do obličeje, když prohlašuje, že nikam neodchází. Místo toho, aby se političtí představitelé postavili problému vstříc, zesměšňují naši zemi před zahraničními partnery a veřejně prohlašují, že v našich regionech nic není a demonstranty v ulicích obviňují ze snah o krvavý převrat. Dopouštějí se tak nejen amorálního jednání, ale i trestného činu šíření poplašné zprávy.

K protestům se připojili i rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, které žádají nezávislé vyšetřování a vyvození politické odpovědnosti. Je nepřípustné, aby se vražda dvou mladých lidí nadále využívala na politické boje a osočování.

Jako zástupci slovenské veřejnosti požadujeme:
1) důkladné a nezávislé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové za spoluůčasti mezinárodních vyšetřovatelů,

2)  odvolání prezidenta policejního sboru Tibora Gašpara a
3) vznik nové a důvěryhodné vlády, součástí které nebudou lidé podezřelí z korupce a propojení na organizovaný zločin.

K podpoře protestů se přidaly mnohé slovenské i české osobnosti veřejného života. Distancujeme se od jakýchkoliv výtržností, falešných profilů, výhrůžek, údajného placení lidem za to, aby přišli na náměstí nebo jiných aktivit, které se snaží zneužít iniciativu Za slušné Slovensko. Uvědomujeme si, že budování důvěry v stát je dlouhodobá záležitost a jsme připraveni i nadále bojovat za naše slušné Slovensko, ať už z pódia, kavárny nebo od kancelářských stolů.

Slovensko, které má budoucnost:

Je krajinou, ve které je slušnost samozřejmostí a politici nám v ní jdou příkladem.

Je krajinou, kde si vážíme odvahu lidí, jako Špirko, Hlávková, Kuciak, Bezák, jako i všech občanů, kteří se nebojí postavit se za svobodu slova, pravdu a demokracii.

Je krajinou, kde každý může počítat se spravedlivostí policie, prokuratury a soudnictví.

Slušnost, odvaha, spravedlivost.

Bližší informace:
Samuel Zubo, předseda spolku Pražská kaviareň z.s.
prazska@kaviaren.org
Organizátoři pražského shromáždění jsou sdružení ve spolku Pražská kaviareň z.s.